Reportage expectrum Del 2

Tidigare i våras var vi och besökte expectrum där vi fick en inblick hur deras vardag ser ut, i denna del kommer vi titta närmare på tekniken i några av hubbarna och utrymmen hos expectrum. Genom en nära och tät dialog med expectrum har vi på Aros Mediateknik utvecklat och skapat tekniska lösningar som matchat deras tankar kring ändamålet för de olika rummen.

Denna dag möter vi upp Anders Trygg vid kaffemaskinerna i Pentryt. Pentryt är ett stort öppet rum som innehar en 86” Prowise Touchskärm, i taket sitter det inbyggda BOSE-takhögtalare som idag spelar trevlig bakgrundsmusik. Innehållet som visas när Prowise-skärmen används som informationsskärm styr expectrum själva med hjälp utav en digitala signage mjukvara som heter Smartsign.

Vad har skärmen gjort för nytta?

Vi använder skärmen primärt som en kommunikationskanal till våra medlemmar, tack vare den anslutna signage spelaren Smartsign kan vi enkelt schemalägga och publicera innehåll i form av bildspel eller filmklipp. Vi låter även våra medlemmar som har information eller erbjudanden de vill förmedla att publicera på skärmen. Tanken med att vi valde en touchskärm var att vi ville använda den för interaktivitet, till exempel intresseanmälningar till aktiviteter eller omröstningar. Förhoppningen är att den kommer spela en roll i byggandet av en starkare Community känsla på expectrum.

Dessutom spelar skärmen en viktig roll under våra frukostar då vi har talare som använder skärmen som ett verktyg i sin presentation, en touchskärm gör att man som presentatör kan arbeta mycket friare och kreativt framför skärmen i stället för att bli ståendes vid datorn och klicka.

Foto: Sofia Favaro

Vi vandrar vidare inne på expectrum och kommer fram till Hub 10.

En gång i tiden var det ett konferensrum med enbart en skärmlösning, rummet har nu mött de nya kraven och utvecklats till en modern videokonferenslösning. Tekniken ska inte synas utan smälta in, vara en naturlig del utan att ta plats. Här möts vi av en 42” skärm som sitter inbyggt i ett whiteboardskåp, bordsbrunnar med anslutningsmöjligheter, Crestron UC Video Conference Smart Soundbar & Camera samt tillhörande rumsbokningssystem.

Hur har ni mött den nya digitala omställningen här på expectrum?

Pandemin har förändrat förutsättningarna för hur vi har möten, att kunna delta digitalt är idag en självklarhet. I början så var förväntningarna och kraven på teknik inte lika hög, men vartefter man inser att digitala möten är här för att stanna och man suttit i otal videomöten med dålig bild och ljud så var det givet att en större uppgradering i mötesrummen var nödvändig. Den lösning med en soundbar likande enhet med integrerad kamera från Crestron som vi fick presenterad av Aros Mediateknik och sedan valde att installera har fungerat precis så bra som vi hoppats på, vi har fått otroligt bra feedback från våra medlemmar.

Foto: Sofia Favaro

Vi rör oss återigen vidare genom korridorerna och kommer fram till det sista rummet som vi kikar in i: Hub 4.

Hub 4 är ett rum som är utrustad på ett proffsigt och användarvänligt sätt, rummet är uppbyggd i mångt och mycket på samma vis som Hub 10 nu med en 40” skärm samt Crestron UC Video Conference Smart Soundbar & Camera som möter kraven för ett mer klassiskt videomöte. Därefter har man också möjlighet att koppla in två källor in i sin presentation med hjälp utav Inogeni videoväxel.

Expectrum kallar detta för presentationsläge, vilket syftar till att medlemmarna med hjälp utav Inogeni enkelt kan dela och skifta skärm i sin presentation. Skiftningar mellan de olika bilderna sker med ett knapptryck utan fördröjning. Genom en snabb möblering och tillgång till en talarstol, så tillmötesgår expectrum sina medlemmar på ett enkelt och naturligt sätt att presentera sina produkter eller tjänster på en proffsigare sätt ut mot sina kunder. Det bidrar till en mer närvarande sändning och upplevelse.

Här ville vi skapa ett rum anpassat för den som ska hålla en presentation eller sända ett webinarie via video snarare än ett traditionellt videomöte. När du presenterar vill du stå upp och ha kameran i ögonhöjd, då rummet redan i utgångsläget hade en skärm monterarat lite högre på väggen, ett litet möblemang i form av barbord och pallar, föll sig lösningen var enkel:  Vi kompletterade med en soundbar med integrerad kamera ovanför skärmen och bildmixer som hanterar både kameran och din presentation eller skärm du vill dela. Detta har gjort rummet dual purpose, för det traditionella mötet sitter du som tidigare, men vill du hålla en proffsig ”sändning” rullar du fram talarpodiet som utrustats med en knappsats för att enkelt kunna växla mellan olika bildvyer. Förslagsvis kan man lyfta in rollupps för att ha som bakgrund, eller annan dekorativ utrustning för att efterlikna en tv-sändning.

Vi tackar återigen Anders och expectrum som tog sin tid och visade upp deras verksamhet och hur de tekniska lösningarna fungerar och används av deras medlemmar dagligen.

Aros Mediateknik AB

Vår kunskap – Din trygghet

Foto: AF Adam
Foto: AF Adam