Reportage expectrum Del 1

Det är en solig dag i Västerås där våren verkligen har slagit sig till ro, vi möts av Anders Trygg vid den storskaliga ingången till expectrum i de centrala delarna av Västerås. Vi välkomnas in och direkt får vi en känsla av expectrums vardag, en vardag i teknikens värld där det erbjuds ett färgglatt skolutbud, nyfikna mötesrum i en modern coworking miljö. 

Foto: AF Adam

På expectrum i Västerås samlas elever, lärare, företag och organisationer i en gemensam miljö. Här uppmuntras medlemmarna att kliva in i teknikens underbara värld, där allt är möjligt.

Tillsammans med expectrums tre mål har vi på Aros Mediateknik genom en nära dialog skapat och utvecklat tekniska lösningar för ett modernt kontor. Vi på Aros Mediateknik fick en rundvandring med Anders Trygg som arbetar som Facility manager på expectrum.

Vår rundvandring tar vid en våning upp, vi ser på avstånd en skolklass som släpps in i en av salarna som visar sig vara ett kemilabb. Vid första anblick vet man inte riktigt vad som väntar en, men rätt snabbt ser man de meterlånga korridorer som slingrar sig genom byggnaden. Det varvas mellan moderna mötesrum, kontorsplatser, större skolsalar, Focus Hub för tyst arbete och mycket mer. Det som slår en är att i ena sekunden möter man en skolklass, vänder man blicken mot ett annat håll ser man ett företag sitta inglasade i ett av de många mötesrummen. Vad som diskuteras där kanske inte är det som tas upp med skolklassen i den nyss nämnda kemisalen men så som Lisa Kilestad, platschef på expectrum, förklarar det:

Hos oss på expectrum samlas elever, lärare och företag. Och det är just den här blandningen som gör platsen unik. Vi skapar positiva krockar mellan världar som inte annars möts, där barn och vuxna kan inspireras av varandra och utveckla sitt tekniska självförtroende.

Vi passerar ett par mindre kontor där några på behörigt avstånd lutandes mot varsin dörrkarm växlar ett par ord sinsemellan, nästa gång vi kommer tillbaka är dessa samtal avslutade och respektive person är i gång med sitt individuella arbete. Man får känslan av att det sker mycket här, företag och personer som möts, skolbarn som får ta del av ett härligt skolutbud och allt detta sker under samma tak i samma sekund.

En vanlig dag på expectrum börjar med full fart i våra lokaler. Medlemmar snackar igång morgonen i pentryt, en skolklass kommer på ett skolbesök och skapar hemlig kemi i labbet eller programmerar Spike-robotar i Explore Hub. Möten sker i våra möteshubbar eller spontant i korridorerna och i olika aktiviteter kommer barn och unga som vill utforska ämnet teknik på olika sätt. Men precis som alla andra företag har vår verksamhet förändrats det senaste året. Mycket av vårt skolutbud är nu digitalt där vi träffar skolklasser digitalt i mycket större grad än tidigare, många av våra medlemmar jobbar också hemifrån och kommer bara in till kontoret någon dag i veckan. Så vi längtar såklart tills det är full fart i lokalerna igen! – Anders Trygg, Facility Manager på expectrum.

Foto: AF Adam

När vi nu har fått se allt så börjar man få en klar bild av expectrum. De härliga miljöerna runt kaffemaskinen (ruskigt gott kaffe reds. anm.), i korridorerna, entrén, de olika mötesrummen & skolsalarna. Lägg då till öppenheten hos personerna som sitter i dessa lokaler att man snabbt kan föra ett samtal, få nya perspektiv och byta erfarenheter med personer på olika företag som man på ett ”traditionellt” kontor inte har möjlighet till. Häftigt tycker vi!

Vi tackar Anders och Lisa på expectrum som tog sin tid, vi kommer vid del 2 av denna artikelserie lyfta fram tekniken bakom dessa lösningar i de olika mötesrummen och skolsalarna. Hur vi utgått från expectrums önskemål och behov till färdiga lösningar. Så håll utkik på våra kanaler för att få en mer detaljerad bild kring de olika rummen och dess funktion.

Expectrum är en del av Västerås marknad & näringsliv AB och jobbar på uppdrag av Västerås stad att bidra till kompetensförsörjning genom att stimulera och inspirera barn och unga att stärka sitt teknikintresse. Genom sin coworking miljö samlas utvecklingsdrivna företag, organisationer och startups och möjliggör sina idéer och har lätt till samverkan genom kontaktnät och gemensam arbetsplats.

Foto: AF Adam
Ett nytt kapitel

I dagarna har vi lanserat en interaktiv broschyr, där läsarna får se tidigare jobb vi har gjort, vilka vi är Read more

Detta är vi på Aros Mediateknik

Ofta nischas man in av kunden som "dem där som jobbar med projektorer eller dem där som vi köpte en Read more

4 tips för att optimera ditt digitala möte

Vi på Aros Mediateknik har kunskapen om hur tekniken till det digitala möten optimeras. I och med den digitala explosionen Read more

Nureva HDL300 ljudsystem

En unik ljudupplevelse Nureva HDL300 är helt unik och utvecklad för att ge en perfekt ljudupplevelse i alla typer av Read more

Videokonferensutrustning

Konftel C20EGO Konftel C20Ego är det perfekta paketet för videokonferensrummet upp till 6 personer. Här får 4K-konferenskameran Konftel Cam20 sällskap Read more

Reportage expectrum Del 1

Det är en solig dag i Västerås där våren verkligen har slagit sig till ro, vi möts av Anders Trygg Read more

Newline FLEX

Uttryck dig själv genom den digitala arbetsytan! Med FLEX får du en skärm som förenklar möjligheterna med bland annat digitala Read more

Den digitala omställningen till följd av covid-19

Hur bör framtidens digitala mötesrum utrustas och formas för att kunna inkludera och säkerställa en trygg miljö för alla anställda? Read more

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-229349-25');